Rumegătoare (ZOOL.), subordin de mamifere erbivore, de obicei biungulate, caracterizate prin prezenţa unui stomac format din patru compartimente (rumenul, reţeaua, foiosul şi cheagul) şi prin existenţa iuncţiei de rumegare. Prin acest act fiziologic, executat prin contracţia musculaturii rumenului a esofagului, masa de alimente este readusă în gură, remestecată şi din nou înghiţită. Rumegarea este posibilă datorită existenţei unui şanţ esofagian care se întinde de la cardia până la foios. În privinţa dentiţiei, r. se caracterizează prin reducerea sau absenţa incisivilor de pe maxilarul superior şi prin cheratinizarea acestei regiuni a intermaxi-larelor. Incisivii inferiori (de formă lăţită) servesc la ruperea plantelor. Subordinul cuprinde mai multe familii de animale terestre, răspândite pe tot globul (camelide, tranquhde, moschide, cervide, antiloca-pride, bovide). Dintre r. au fost domesticite taurinele, bivolii, oile, caprele, iacul, lama, renul, cămila.